Scheiden met kinderen: 3 belangrijke vragen beantwoord

Scheiden

Vrijdag 9 september 2022 is het de Dag van de Scheiding. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het belang van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Het belang voor partners, maar zeker ook voor kinderen. Want wat moet je regelen voor de kinderen als jullie uit elkaar gaan?

1. Wat is een ouderschapsplan en hoe stel ik dat op?

Het is verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als jullie uit elkaar gaan. In dit plan nemen jullie afspraken op over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken, de manier waarop jullie elkaar informeren over belangrijke zaken rondom het kind en de verdeling van de kosten voor de verzorging en opvoeding.

2. Wat gebeurt er met het gezag over mijn kinderen na een scheiding?

Beide ouders houden het ouderlijk gezag over de kinderen na een scheiding. Behalve als de rechter een andere beslissing neemt.

Wil je dat de andere ouder niet langer het gezag heeft? Dan kun je de rechter vragen het gezag aan jou toe te wijzen. De rechter stopt het gezamenlijk gezag alleen als het in het belang is van het kind.

Echter, het is in ieders belang om er samen uit te komen. Een stap naar de rechter is niet niks. Een mediator kan ervoor zorgen dat jullie er samen, in goede samenspraak, uitkomen.

3. Wat gebeurt er met het koophuis na een scheiding?

Er zijn twee opties als jullie een koophuis hebben: één van jullie blijft in het huis wonen of het huis wordt verkocht. Bij de eerste optie moet het huis bij de notaris op naam worden gezet van diegene. Is er overwaarde? Dan heeft degene die vertrekt op de helft daarvan.

Verkopen jullie het huis, dan hangt het van de afspraken in het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden af hoe jullie de verkoopopbrengst delen. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan delen jullie de verkoopopbrengst fifty-fifty.

Scheiden met kinderen: 3 belangrijke vragen beantwoord
Schuiven naar boven
Call Now Button