Een notaris spreek je onder vier ogen: een (levens)testament opstellen doe je alleen

(levens)testament

Keuzes maken is een groot deel van ons leven. Voor grote en moeilijke keuzes, zoals het opstellen van een levenstestament of testament, kan het een prettig idee zijn om iemand mee te nemen naar de notaris die je kan helpen waar nodig. Toch is dit niet de bedoeling.

Een (levens)testament opstellen doe je alleen

Het is een logische gedachte dat je een familielid of vriend wilt meenemen naar de notaris. Een (levens)testament opstellen betekent keuzes maken die niet altijd even makkelijk zijn. Advies vragen aan iemand die dichtbij je staat kan dan steun geven. Toch heeft het Gerechtshof Amsterdam in 2019 bepaald dat de notaris ieder ander dan degene die het testament wil maken in beginsel moet wegsturen. De notaris moet volgens het Gerechtshof al het nodige doen om de cliënt ervan te overtuigen dat hij niet op ongewenste wijze wordt beïnvloed door de aanwezigheid van iemand anders. Een (levens)testament maak je echt voor jezelf, zonder dat iemand anders daar invloed op heeft. Op deze wijze kun je dus ook altijd zelf het testament aanpassen, zonder dat daarbij toestemming nodig is van een ander.

Partner

Het Gerechtshof heeft ook besloten dat het niet voldoende is als de ander wel aanwezig is, maar niet aan het gesprek meedoet. De notaris vraagt dan de ander de kamer (tijdelijk) te verlaten. Het kan voorkomen dat je met je partner of echtgenoot een bespreking hebt over het (levens)testament. In dit geval mag je wel beiden aanwezig zijn, maar de notaris kan vragen jullie apart van elkaar te spreken.

Wanneer denk jij na over je (levens)testament?

Je bent er niet dagelijks mee bezig. Toch kan het verstandig zijn om eens na te gaan welke belangrijke zaken er zijn om op te nemen in je (levens)testament.

Verschillende situaties

Het is voor iedereen anders wanneer het een geschikt moment is om naar het (levens)testament te kijken en bepalen of het nog bij je past. Bijvoorbeeld als je jaren geleden een (levens)testament hebt laten maken, maar er grote veranderingen in je leven hebben plaatsgevonden, kan het een goed moment zijn om aanpassingen te maken in het document. Daarom is er een checklist opgesteld om na te gaan of het nu een goed moment is en wat voor jou belangrijke zaken zijn.

Bekijk de checklist >>

Een notaris spreek je onder vier ogen: een (levens)testament opstellen doe je alleen
Schuiven naar boven
Call Now Button